The Four Energy and the Five Flavors of food. Patru Energii si cele Cinci Arome ale mancarurilor

July 21, 2013 Sam 0 Comments

Asa cum spuneam in ultima mea postare, astazi voi transmite principiul taoist (in cazul dietei) prevalent al echilibrului dintre yin si yang ce se stabileste prin armonizarea celor Patru Energii si a celor Cinci Arome ale mancarurilor. Insa, pentru a intampina acest subiect cum se cuvine, am desemnat un citat ca fiind edificator pentru debut:

"Ne bazam pe mancaruri si bauturi pentru a ne cultiva viata. Dar, daca nu stim ca naturile substantelor pot fi contrare una alteia si le consumam impreuna fara sa tinem seama de acest lucru, organele vitale isi vor pierde armonia si in curand vor aparea consecinte dezastruoase. Asadar, cei care doresc sa isi cultive viata trebuie sa fie atenti sa nu isi afecteze sanatatea in acest fel." (Chia Ming, Cunostinte esentiale despre mancare si bautura, 1368)

Cele Patru Energii din mancaruri sunt fierbinte, cald, racoros si rece. Aceste categorii definesc natura si intensitatea energiei eliberate in sistemul uman atunci cand mancarea este digerata. Mancarurile fierbinte si cele calde tin de yang; mancarurile racoroase si cele reci tin de yin. Cele dintai sunt stimulante si genereaza caldura, iar cele din urma sunt calmante si racoresc organele.

Pe de alta parte, cele Cinci Arome reprezinta deosebiri mai subtile, facute pe baza celor Cinci Activitati Elementare: dulce (pamant), amar (foc), acru (lemn), iute (metal) si sarat (apa). Fiecare din cele Cinci Arome are o "afinitate naturala" pentru unul dintre cele cinci organe "masive" yin si pentru corespondentul yang al acestuia. Asadar, dulcele influenteaza pancreasul/ stomacul; amarul se indreapta spre inima/ intestinul subtire; acrul are o afinitate pentru ficat/ vezica biliara; iutele afecteaza plamanii/ intestinul gros; iar saratul se asociaza rinichilor/ vezicii.

Acestea fiind zise, fara a mai prelungi adastarea, haideti sa escaladam treptele terapeutice ale celor Patru Energii si ale celor Cinci Arome:

* mancarurile yin racoroase si reci calmeaza organele vitale si sunt recomandate in meniurile de vara, precum si pentru combaterea bolilor "fierbinti" yang, cum ar fi febra sau hipetensiunea. Printre mancarurile yin se numara soia, mugurii de bambus, pepenele verde, gulia alba, varza, perele, dovlecelul si lamaia;

* mancarurile yang calde si fierbinti stimuleaza organele vitale, sunt generatoare de caldura corporala si sunt recomandate pentru consum iarna , dar si ca paliative pentru bolile yin "reci", cum ar fi anemia, frisoanele si oboseala. Printre mancarurile yang se numara carnea de vita, de oaie, de pui, alcoolul, mango si ardeiul iute;

* mancarurile dulce de "pamant" disperseaza energia stagnanta, stimuleaza circulatia, hranesc energia vitala si armonizeaza stomacul. Porumbul, mazarea, curmalele, ginseng-ul si lemnul-dulce sunt exemple de mancaruri dulci;

* mancarurile amare de "foc", cum ar fi reventul si castravetele-amar, au tendinta de a usca sistemul, de a echilibra umiditatea excesiva si de a curata intestinele;

* mancarurile acre de "lemn", cum ar fi maslinele si rodiile, sunt astringente, au tendinta de a solidifica continutul tractului digestiv, combat diareea si amelioreaza prolapsul colonului;

* mancarurile sarate de "apa", cum ar fi varecul, inmoaie si hidrateaza tesuturile si faciliteaza activitatea intestinala;

* mancarurile iuti de "metal", cum ar fi ghimbirul, usturoiul si ardeii iuti, neutralizeaza si disperseaza toxinele acumulate in corp.

Taoistii, bunaoara, isi echilibreaza regimul alimentar conform combinatiilor favorabile de energii si arome si evita cu strictete combinatiile conflictuale. De asemenea, evita consumul excesiv al unei singure varietati de aliment-energie. De exemplu, consumul excesiv de mancaruri yang "fierbinti", bogate in grasimi poate produce febra, arsuri, congestii, stagnare la nivelul pieptului si alte efecte neplacute ale "execesului de energie a inimii".

Prea multe alimente iuti pot sa produca senzatii de disconfort gastrointestinal, sa deranjeze stomacul si sa determine aparitia hemoroizilor. Chiar si cele mai proaspete alimente sanatoase devin inutile din punct de vedere nutritiv daca sunt consumate in combinatii care dauneaza digestiei, au efect de descompunere si fermentare, blocheaza asimilatia si produc conflicte energetice interne. Precum spuneam aici si aici.

Nadajdui ca informatiile asternute in acest loc sa va poata servi ca inspiratie ori ca entuziasm creator pentru regimul alimentar si, desigur, pentru sanatatea voastra. Sper ca expunerea lor se revela la momentul oportun pentru unii dintre voi.

Va doresc duminica placuta si o saptamana minunata!
Iar la urmatorul articol va astept la o intrevedere cu un meniu special, numit meniul Mamei Naturi.



Sursa acestui articol: 
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: