Mother's Nature menu according to Tao. Meniul Mamei Naturi conform lui Tao

August 04, 2013 Sam 0 Comments

M-am intors, precum am promis, la tema noastra "Meniul Mamei Naturi" , care de odinioara ne astepta cu informatii si indrumari. Asadar, atunci cand vorbim si formulam indicatii pentru un regim personal, este bine sa determinam mai intai tipul vostru metabolic de baza, dintre cele trei care exista: vegetarian, carnivor si echilibrat. Tipurile vegetarian si carnivor reprezinta fiecare aproximativ 25% din intreaga populatie, restul de 50% apartinand categoriei echilibrate. Aceste tipuri metabolice umane s-au dezvoltat in urma schimbarii preistorice pe care au realizat-o unele segmente ale speciei umane, trecand de la un regim alimentar bazat pe fructe si seminte la unul bazat pe carne.

Tipurile de metabolism vegetarian sunt "oxidanti lenti" , ceea ce inseamna ca ard zaharurile si carbohidratii incet. Din cauza faptului ca organismul trebuie sa arda zaharuri ca sa produca suficienta energie pentru a digera carnea si grasimile, oxidantii lenti au probleme cu arderea zaharurilor suficient de rapid pentru a digera in mod eficient cantitati mari de carne, oua, peste si alte proteine animale concentrate. Prin urmare, cantitatile mari de mancaruri proteice au tendinta de a face persoanele cu un metabolism de tip vegetarian sa se simta obosite si greoaie dupa masa (acum poate s-au edificat putin lucrurile pentru unii dintre voi).

Va intrebati care este tipul vostru de metabolism? Iata un mod simplu de a testa tipurile metabolice: mancati o friptura mare sau un pui intreg si vedeti cum va simtiti dupa aceea. Daca va simtiti epuizati, deprimati mental si letargici, probabil ca aveti o tendinta spre un metabolism vegetarian ce realizeaza oxidari lente, caz in care ar trebui sa limitati consumul de proteine si grasimi si sa favorizati consumul de fructe si legume si carbohidrati in regimul vostru alimentar. Pe de alta parte, daca in urma unei mese bogate in proteine animale concentrate va simtiti puternici si plini de vitalitate, probabil ca inclinati spre un metabolism carnivor cu oxidari rapide.

Din moment ce tipurile carnivore de metabolism ard zaharurile si carbohidratii foarte rapid, consumul excesiv de zahar si amidon are tendinta de a le face pe aceste persoane extrem de nervoase si agitate, din cauza stimularii excesive a sistemului nervos. Oxidantii rapizi isi obtin energia prin digerarea unor cantitati mari de grasimi si proteine animale, ce sunt transmise la ficat pentru a fi transformate in glicogen. Ficatul elibereaza apoi glicogenul in fluxul sangvin sub forma de glucoza - singura forma de combustibil pe care organismul o poate arde - in doze masurate, gradate, dupa necesitati. Acesta este motivul pentru care oxidantii rapizi necesita un aport constant de proteine si grasimi in regimul alimentar si trebuie sa limiteze consumul de zaharuri si amidon.

Din fericire, cei mai multi dintre noi au un metabolism echilibrat care poate suporta ambele varietati de alimente, bineinteles atunci cand acestea sunt combinate adecvat. Desi tubul nostru digestiv a fost menit initial de catre natura unui regim bazat pe fructe si legume. In Tao, alaturi de alegerea cu grija a alimentelor sanatoase si combinarea lor intr-un mod adecvat pentru consum, este recomandata atentia la anotimp si climat. Iarna extrem de rece din exterior trebuie echilibrata de caldura interna suplimentara data de alimentele yang, iar vremea caniculara de vara sa fie completata de alimente racoritoare yang (mai multe detalii aici).

Alimentele consumate in dizarmonie cu anotimpul si clima pot produce tot felul de probleme, printre care eruptii la nivelul pielii, constipatie, gaze, oboseala si respiratie urat mirositoare.

Pe de alta parte, de pilda, taoistii au tendinta de a favoriza produsele locale, deoarece este mult mai probabil ca acestea sa fie proaspete si sa debordeze de vitalitatea propriului qi (energie). In ziua de azi, industria alimentara moderna, impreuna cu transportul de mare viteza, ne permite sa mancam portocale aduse din Florida in Alaska, crevete inghetata in mijlocul desertului si tot felul de alimente procesate si impachetate, la orice ora din zi si din noapte, oriunde pe pamant. In consecinta, regimurile alimentare moderne sunt in absoluta asincronie fata de conditiile predominante date de pozitia geografica, de anotimp si de fortele cosmice nevazute.

Esenta sexuala constituie cea mai mare sursa interna de qi (energie) pe care o avem, iar potenta sexuala este un indicator important al starii bune de sanatate.

 Din moment ce carnea constituie o parte atat de importanta a regimurilor occidentale, vor fi de ajutor cateva indicatii taoiste referitoare la consumul de carne. Astfel, marele medic Sun-Ssu-mo din dinastia Tnag si alti dieteticieni taoisti au avertizat intotdeauna oamenii referitor la efectele negative pe termen lung ale consumului unor cantitati mari de carne de la animale domestice, cum ar fi carnea de vita si cea de porc. Motivul pentru care animalele domestice sunt o sursa atat de slaba de nutritie pentru oameni este acela ca propriile lor regimuri alimentare constau, in principal, in resturi menajere, gunoi si paie uscate. In ziua de azi, situatia este agravata si mai mult de hormonii sintetici, antibioticele si celelalte substante chimice folosite in mod frecvent pentru hranirea animalelor.

Taoistii au recomandata intotdeauna vanatul ca fiind tipul de carne cel mai benefic pentru om din punctul de vedere al nutritiei. Mai ales carnea de caprioara, deoarece aceasta se hraneste cu semintele unor plante salbatice, cu frunze, fructe de padure, coaja de copac si alte plante care apar in farmacopeea chineza ca remedii pentru oameni. Beneficiile regimului alimentar vegetal al caprioarei sunt transmise in mod natural in propriul vostru sistem atunci cand mancati carnea acesteia, la fel cum toate substantele chimice injectate in animalele crescute de oameni in ziua de azi sunt transferate in sistemul vostru atunci cand mancati un harmburger sau un pui fript.

Aveti in vedere totusi ca veti obtine foarte putine beneficii nutritive chiar si de pe urma celui mai proaspat vanat daca il gatiti prea mult. Orice fel de carne potrivita pentru consumul uman trebuie sa fie mancata cat mai in sange, de preferinta cruda sau macar partial cruda. - Precum spuneam in nenumarate randuri, la temperaturi ridicate enzimele se distruge. Sashimi-ul japonez (peste crud) este cel mai bun: este proteina animala cea mai puternica din punct de vedere nutritiv, cea mai bogata in enzime si cel mai usor de digerat din intregul meniu al Mamei Naturi, fapt care se reflecta si in longevitatea poporului japonez. Taoistii recomanda intotdeauna pestele salbatic din mari si rauri in locul pestelui crescut in iazuri statatoare si hranit cu "mancare pentru pesti".

Acelasi principiu se aplica si in cazul carnii de pui. Medicii chinezi din ziua de azi inca le mai recomanda pacientilor lor sa consume doar tu-ji ("pui de pamant") si sa evite yang-ji ("pui de crescatorie"). Puii de pamant sunt cei lasati sa umble pe camp si prin padure pentru a se hrani singuri, in loc sa fie hraniti dupa regimurile artificiale, denaturate ale pasarilor domestice.

Pentru a respecta principiile digestive ale Mamei Naturi si pentru a dobandi o stare de bine fara pereche, luati aminte urmatoarele indicatii taoiste fundamentale referitoare la regimul alimentar:

* mancati frugal si veti avea o viata lunga si sanatoasa. Masura taoista de baza luata in acest sens consta in a manca pana sunteti satul in proportie de 70-80%. Mama Natura ii pedepseste in mod invariabil pe cei lacomi prin tot felul de neajunsuri. Corpul uman pur si simplu nu poate utiliza cantitatile enorme si combinatiile complexe de mancaruri cu care omul civilizat, sedentar are tendinta de a se indopa in fiecare zi;

* mestecati bine mancarea inainte de a o inghiti. Acest principiu se aplica mai ales in cazul carbohidratilor, care necesita o digestie initiala realizata cu ajutorul enzimei alcaline ptialina, existenta in saliva. Sfatul lui Ghandi in acest sens reprezinta un ecou al intelepciunii taoiste: "Beti-va mancarea si mestecati-va bauturile", ceea ce inseamna ca mancarurile solide trebuie mestecate pana devin lichide inainte de a fi inghitite, iar lichidele trebuie inghitite la fel de incet ca mancarea solida;

* evitati temperaturile extrem de fierbinti sau de reci la mancaruri si bauturi. Supa deosebit de fierbinte, de pilda, irita captuseala fina a cavitatii bucale si a esofagului, ceea ce pericliteaza salivarea si miscarea peristaltica. De asemenea, unul dintre lucrurile cele mai daunatoare pentru digestie este consumarea apei reci ca gheata sau a altor fluide extrem de reci in timpul mesei. Astfel de infuzii inghetate asupra unui stomac plin inchid canalele minuscule care secreta suc gastric in stomac, oprind, asadar, digestia si permitand ca in locul acesteia sa aiba loc putrezirea si fermentarea. Si, de fapt, orice bautura consumata in cantitati mari impreuna cu mancarea dilueaza mediul gastric si ingreuneaza digestia.

In speranta ca aceste informatii va trezesc interesul si va sunt utile, vreau sa va soptesc un zvon care circula, un vuiet special ce urmeaza sa se realizeze - blogging marathon - weekly posts on a theme for a period of time (postari saptamanale asupra unei teme pentru o perioada de timp). Mai multe amanunte in curand.

O duminica frumoasa va doresc, iar celor scutiti de munca (in concediu),
le doresc sedere placuta oriunde veti merge, sa fiti in pace fie acasa, fie pe o insula.
Pentru ca problemele interioare nu vor disparea nici macar in Bora Bora.


Sursa acestui articol: 
- D. Reid (2006), TAO pentru sănătate, sex și longevitate – o abordare practică a Căii străvechi, Iași, Editura POLIROM

0 commenti:

Leave a thought, a reflection or a wish: